CZEKOLADOWY DZIEŃ
Ciężko byłoby świętować Dzień Czekolady tylko
jeden raz w roku, dlatego świąt czekoladowych
jest wiele, jak wiele jest rodzajów tego przysmaku.
Przecież za każdym razem, gdy kosztujemy
czekolady mamy kolejny, świąteczny dzień.
źródło własne |
Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest
7 lipca, prawdopodobnie w dniu sprowadzenia
przez Krzysztofa Kolumba kakao do Europy
w roku 1550. W Stanach Zjednoczonych Dzień
Czekolady to 28 października, w Ghanie - 14
lutego. Poza tym jest jeszcze Dzień Gorzkiej
Czekolady - 10 stycznia, Dzień Mlecznej
Czekolady - 28 lipca, Dzień Białej Czekolady
- 22 września i Dzień Lodów Czekoladowych
- 7 czerwca. W Polsce Dzień Czekolady
świętujemy 12 kwietnia.
źródło własne |
Czekolada to prawdziwy skarb dla naszego
organizmu. Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa,
trzeba jednak pamiętać, że nie każda czekolada
taka jest. Ważna jest ilość kakao w czekoladzie,
im go więcej, tym lepiej i tym lepsza jest ona
dla naszego organizmu, a im więcej cukru
i innych dodatków tym gorzej, bo sprzyja to
otyłości i cukrzycy. Najlepsza jest więc gorzka
czekolada, tylko ona zawiera od 70 proc. do
95 procent miazgi kakaowej z niewielką ilością
cukru.
źródło własne |
A co nam daje czekolada?
Poprawia humor, dodaje energii, wspomaga
mózg, opóźnia starzenie, chroni przed
nowotworami, zmniejsza zmęczenie, łagodzi
stres, zwiększa metabolizm, wspomaga
odporność, pobudza nerki do pracy, poprawia
krążenie. To genialne, prawda?
Tak więc każdy dzień to dobra okazja na
czekoladę, ciasto brownie, czekoladową
muffinkę, lody, torcik, batonik, pralinkę lub
nawet kubek ciepłego kakao, czy filiżankę
czekolady itp., bo wiele jest przysmaków z
czekoladą. Mniam, mniam!