piątek, 15 maja 2020

XVII OGÓLNOPOLSKI TYDZIEŃ BIBLIOTEK 
"ZASMAKUJ W BIBLIOTECE"

źródło własne
 CHCĘ 

WIEDZIEĆ 

WIĘCEJ

CIEKAWE
DLACZEGO 
CZYLI 
ODPOWIEDZI 
NA  
SMAKOWITE 
PYTANIA


Dzisiaj odpowiedzi na kolejne dwa

zbadane, dowiedzione i sprawdzone

pytania. Kto jest nadal ciekawy,

tego zapraszamy w kolejnych

dniach na następne!   



1. CIEKAWE DLACZEGO...
                        pieczemy raka 

Kiedyś raki to była codzienność na naszych stołach. 

Były bardzo powszechne i ogromnie cenione, ze 

względu na wartości smakowe i odżywcze. Raki 

podawano jako zupa rakowa, galareta, gotowano w 

śmietanie, winie lub wodzie z koprem. I właśnie od 

zmiany ubarwienia raka po sparzeniu go wrzątkiem 

lub po ugotowaniu wzięło się pewne powiedzenie, 

które z kuchnią ma niewiele wspólnego. Ktoś spiekł 

raka, czyli ktoś zrobił się czerwony na twarzy, dostał 

silnych rumieńców, zaczerwienił się nagle, gwałtownie 

ze wstydu lub z zakłopotania. Taki raczek musicie 

przyznać jest nie bardzo związany z jedzeniem, a 

więc i nie bardzo smaczny. 



2. CIEKAWE DLACZEGO... 

                     mamy mleko pod nosem? 


Czy to znaczy, że ktoś jadł na przykład zupę mleczną, 

chrupki z mlekiem lub pił mleko? Jest całkiem inaczej. 

Mieć mleko pod nosem, to być niedorosłym, 

niedojrzałym, niedoświadczonym. Być za młodym na 

coś, zbyt niedojrzałym do czegoś, być w młodym wieku, 

nie mieć życiowego, społecznego, zawodowego 

doświadczenia.



KOLEJNE CIEKAWOSTKI 

JUŻ WKRÓTCE!

ZAPRASZAMY! 
 -----------------------






 

Światowy Dzień Pingwina - quiz interaktywny

W ostatnim tygodniu kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Pingwina. To święto ustanowiono na cześć ciekawego odkrycia. Naukowcy zaobserwowali, ...