środa, 13 maja 2020

XVII OGÓLNOPOLSKI TYDZIEŃ BIBLIOTEK
 
"ZASMAKUJ W BIBLIOTECE"


źródło własne
CHCĘ

WIEDZIEĆ 

WIĘCEJ  


CIEKAWE 

DLACZEGO 

CZYLI

ODPOWIEDZI 

NA SMAKOWITE

  PYTANIA


 
Dzisiaj odpowiedzi na kolejne dwa  zbadane, 

dowiedzione i sprawdzone pytania. Kto 

jest nadal ciekawy, tego zapraszamy

w kolejnych dniach na następne!


 
1. CIEKAWE DLACZEGO... 
                       
                    owoce są dobre?


Owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu 

człowieka. Spożywanie odpowiedniej ilości 

zarówno owoców, jak i warzyw ma dobre działanie

ochronne, wspomaga leczenie, zwalnia procesy 

starzenia się, korzystnie wpływa na wygląd 

sylwetki, cery i włosów, poprawia samopoczucie.

Wszystkie owoce są pełne witamin, dzięki którym

czujemy się dobrze. Pomarańcze, truskawki, 

grejpfruty, maliny mają dużo witaminy C, która 

pomaga utrzymać zdrowe dziąsła, a systemowi 

obronnemu pomaga zwalczać choroby i infekcje. 

Owoce to także skarbnica składników mineralnych 

i błonnika. Najwięcej błonnika zawierają maliny. 

Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego warto, 

by jadła je młodzież uczącą się. Magnez stymuluje 
 
procesy pamięciowe i koncentrację, działa też 

uspokajająco. Sporo witaminy A, niezbędnej do

prawidłowego procesu widzenia, zawiera melon. 

Nie wahajmy się więc sięgać po owoce i warzywa, 

skoro tak dobrze wpływają na nasz organizm i dają 

nam tyle dobrego. A wiecie, który owoc jest tak 

naprawdę warzywem? Rabarbar tak naprawdę 

jest warzywem.


2. CIEKAWE DLACZEGO...    
                         rozpoznajemy smak nosem?

Zmysł węchu jest ściśle związany ze zmysłem 

smaku (jest on w 80 – 90 procentach odpowiedzialny 

jest za jego odczuwanie). Rozpoznanie każdego z

produktów zjadanych przez nas odbywa się dzięki

działaniu trzech zmysłów razem. One przesyłają

niezależnie od siebie informacje do mózgu i tam

powstaje cały obraz pokarmu. Te trzy zmysły to 

wzrok, smak i zapach. Gdy jesteśmy przeziębieni, 

to nos jest zatkany i trudno nam poczuć jakikolwiek

zapach. Dlatego właśnie nie czujemy smaku potraw, 

gdy jesteśmy chorzy.


KOLEJNE CIEKAWOSTKI JUŻ WKRÓTCE!

ZAPRASZAMY! 



=================== 



Światowy Dzień Pingwina - quiz interaktywny

W ostatnim tygodniu kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Pingwina. To święto ustanowiono na cześć ciekawego odkrycia. Naukowcy zaobserwowali, ...